Beste Honaliefhebbers,
Al iets leuk gevonden om de vakantie mee te beginnen? Misschien is dit een goed idee. Op zondag 29 juni starten wij in Erps-Kwerps, Klapstraat 16, met een echt Hagelands ontbijt. We verwachten jullie om 9u30. Deze energie hebben we nodig om een dagvullend programma af te werken. We trekken deze keer naar Zichem. Daar bezoeken we eerst het Ernest Claes- museum, nadien maken we een stevige wandeling in de Demerbroeken.
Het geboortehuis van Ernest Claes is een typische Kempense bakstenen langgevelhoeve, gebouwd rond 1865, op de Worp, een gehucht tussen Zichem en Averbode.
De schrijver Ernest Claes (1885-1968) werd er geboren als Nest van Trees van Merten, zevende in de rij van negen kinderen. Daarom diende de hooizolder ook als slaapkamer voor de oudere jongens. De meeste huizen in deze arme streek waren toen lage witgekalkte leemhuisjes. De hoeve was een landelijke herberg waar allerhande figuren uit de werken van Claes, zoals Wannes Raps, de dagen en vooral avonden met vertellingen vulden. Het was er de zoete inval.
In Claes’ tijd waren in de erachter liggende Demerbroeken en –beemden geen bomen te bespeuren. De akkers en velden werden er ‘gelabeurd’, er werd dus hard op gewerkt. De gronden werden intensief gebruikt als weide en hooiwinning.
In de brede vallei van de Demer wisselen vijver, moerassen en rietvelden af met grasland en bossen. Vanop de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over het Broek.
De Demer is een echte regenrivier. Ze wordt voornamelijk gevoed door hemelwater en niet zozeer door bronnen of grondwater. Bij hevige regen ontstaan al snel hoge waterstanden. Het natte Zichems broek was meer dan nu doorsneden met voren, beken en grachten en vervulde perfect zijn functie als jaarlijks overstromingsgebied. Hierdoor werd het dorp gespaard van overstromingen.
De levensblije Witte trok dikwijls de wijde beemden in waar hij volop van de natuur genoot, van vogels,insecten, bloemen in het grasland, de kleuren, de stilte…
Zin om mee te gaan ?
Inschrijvingen verplicht en graag voor woensdag 25 juni 2014 op nummer
02 759 64 26 of 0496 15 04 64
Karel, Annemie en Pieter