Op vrijdag 6 november zal Dr. Peter Stassen (KULeuven – FWO) een lezing houden over de verborgen klimaatgeschiedenis van de Ieperse Klei.
Sinds de beschrijving van ‘Système Ypresien’ door André Dumont 1849, is de Ieperse klei (‘argile des Flandres’) door meerdere geologen stevig onder handen genomen. Elke onderzoeker bracht extra wetenschappelijke informatie aan, waardoor een indrukwekkende holostratigrafische kennis is ontstaan over deze Eocene laag in de ondergrond van Vlaanderen. Sommige beschreven (micro)fossielen vertonen eigenaardige verspreidingspatronen waarvan de betekenis tot op heden onduidelijk was, niettegenstaande dat zij jarenlang gebruikt zijn voor correlatie in het Noordzee-Bekken. In de laatste jaren hebben recente wetenschappelijke ontwikkelingen de aandacht voor onze Belgische ondergrond terug aangewakkerd. Deze lezing zal de relatie tussen onze Ieperse klei en de globale Eocene klimaatsevolutie beklemtonen. Aan de hand van meerdere voorbeelden van lopend academisch onderzoek, zullen jullie ondergedompeld worden in de wereld van multidisciplinair geologisch onderzoekswerk. Gezamenlijk zullen wij stap voor stap de geologische betekenis van deze verspreidingspatronen achterhalen en dan weten jullie ook wat NIRAS betekent voor een micropaleontoloog.
De lezing gaat door in het Hona-clublokaal om 20.00 u. Iedereen welkom, ook niet-Honaleden! Gratis inkom! PS: in tegenstelling tot het recente bericht op de Hona-email is er wel degelijk een Hona-avond op vrijdag 6 november.