Het kasteel van Gaasbeek, het kasteelpark en de historische kasteeltuin.
zaterdag 28 september  2024 om 10.15 uur

Uiterste inschrijvingsdatum 26 augustus 2024 (zie lager)

Het kasteel van Gaasbeek bestaat sinds de 13de eeuw. Het heeft een zeer rijke geschiedenis.
https://www.kasteelvangaasbeek.be/nl/kasteel/geschiedenis


We bezoeken het kasteel in de voormiddag met een lokale gids.

Wat we zullen zien is een romantische interpretatie van hoe men eind 19de eeuw dacht dat kastelen er in de middeleeuwen uitzagen. De laatste bewoonster, de markiezin Arconati Visconti verbouwde het kasteel. Zij was Française en was door haar huwelijk zeer vermogend geworden. Ze was van relatief eenvoudige komaf, maar sterk intellectueel ontwikkeld, wat voor een vrouw in die tijd uitzonderlijk was. Ze vertoefde veel in intellectuele milieus, vooral in Parijs.

Ze gebruikte het kasteel als zomerverblijf en als decor om feesten te organiseren.In 1921, op het einde van haar leven, schonk ze het kasteel aan de Belgische staat. We zullen het kasteel bekijken vanuit het perspectief van de markiezin Arconati Visconti.


In de namiddag zijn we welkom in de ommuurde historische kasteeltuin. Deze kasteeltuin is geïnspireerd op de kasteeltuinen van de 18de en 19de eeuw. Je vindt hier o.a. een uitzonderlijke lei-fruit-collectie en veel groentesoorten die velen van ons zijn ‘vergeten’. 

Het gidsen gebeurt door Natuur en Bos.


Zowel het kasteel als de kasteeltuin bieden prachtige panoramazichten op het Pajottenland.

Het Kasteel van Gaasbeek ligt ten westen van Brussel. De piepkleine pittoreske deelgemeente Gaasbeek behoort tot de gemeente Lennik.

Praktisch

📅

Zaterdag, 28 september 2024, om 10.15 uur.

🚗

Kasteel van Gaasbeek, Kasteelstraat 40, 1750 Lennik (Gaasbeek)

We spreken af aan de ingang van het onthaalgebouw van het domein, aan de straat, naast de parking.

🖊️Inschrijven verplicht uiterlijk op  26 augustus 2024,

Bij voorkeur via info@hona.be, graag met elsrobbrecht@gmail.com in cc.Vermeld ook je mobiel telefoonnummer..
Voor dringende zaken kan je bellen op 0473 37 37 34 (Els).

Vanaf de 18de deelnemer kom je op een wachtlijst en proberen we nog een extra gids te engageren. Daarom ligt de inschrijvingsdeadline zo vroeg.

Het traject laat gedeeltelijk toe deel te nemen met een rolstoel of een kinderwagen.
Meld je praktische noden en bezorgdheden op voorhand.

🥪🍎

We kunnen lunchen in Caffè Carletto (in het koetshuis van het kasteel) op voorwaarde dat we de tafels netjes achterlaten en onze drankjes bestellen in het café.
Je kan er geen lunch kopen. Breng dus een lunchpakket mee.
🎫


Deelnemersbijdrage (in functie van de gidsenvergoedingen) : 10 euro per persoon. Als je student bent hoef je deze deelnemersbijdrage niet te betalen. Betaal deze bijdrage onmiddellijk bij inschrijving op rekeningnummer van HONA : BE33 0010 6744 1146 met als vrije mededeling : ‘Gaasbeek’ en je naam.

Iedereen koopt zelf ook een combiticket (voor toegang tot het kasteel en tot de kasteeltuin) in het onthaalgebouw. Er zijn verschillende kortingstarieven.Kijk op voorhand of je in aanmerking komt en hoe je je moet legitimeren om van het goedkoper tarief te kunnen genieten..(https://www.kasteelvangaasbeek.be/nl/boekingen)
Deelnemers die geen korting hebben, kunnen participeren in een groepsticket. Wacht dan even om een ticket te kopen tot iedereen aanwezig is.

🙋

HONA-Contactpersoon voor vragen : Els Robbrecht,

elsrobbrecht@gmail.com, +32 473 77 37 34.