Hier al wat algemene informatie over onze HONA YORKSHIRE PAASVAKANTIE 2025

Van  5/04/2025 tot 12/04/2025; maar wie wil kan uiteraard al vroeger afreizen.  De uitstappen doen we best in de loop van de week. Weekends zijn druk in de UK.

TIPS :

  • Neem een verblijf buiten het centrum van Whitby !!; bij voorkeur dicht aan een uitvalsweg
  • Aan de camping zijn ook enkele cottages te huur  “Broadings farm cottages” www.sykescottages.co.uk
  • Camping kan geboekt worden vanaf oktober 2024
  • Op de parking van camping “broadings farm” kunnen we samen komen indien nodig
  • Mee te nemen : cash geld ( zo snel mogelijk laten wisselen om kleingeld te hebben voor de “pay and  display”), verrekijker, gps is leuk maar een echte kaart kan ook handig zijn.
  • Paspoort !!!!!!!!!!!!!!!!!

Er is voor elk wat wils. Bijna elke dag heb je de keuze tussen een fossielentocht of een  day-trip : 

Onder begeleiding van Hans en Christel rijden we door adembenemende decors :

ROAD TRIPS IN THE YORKSHIRE DALES :

met het mooiste wat de Dales te bieden hebben; watervallen, ‘potholes in de kalksteen ( kleine en gigantische)’, bezoek aan een origineel middeleeuws kasteel, oude kalksteenovens, adembenemende natuur…

CLIFF WALKING AND BIRTH SPOTTING :

papegaaiduikers, Jan-van-genten, zeekoeten, alken, noorse stormvogels, drieteenmeeuwen en heel veel zeehonden.

ROTUNDA MUSEUM SCARBOROUGH

ROAD TRIP IN DE YORKSHIRE MOORS :

schitterend overzicht van de Moors, bezoek abbey, pitoreske dorpjes, kleine ijzeroventjes en enorme 19de eeuwse ijzerovens met bijhorende cottages voor de arbeiders op een prachtige locatie.

 YORK :

 bezoek aan de Minster met toren en het Yorkshire museum.

Of een kasteel bezoek op eigen initiatief : Agness Hall, Howard Castle, Nunnington Hall,…

Onder begeleiding van Luc gaan we op zoek naar fossielen aan de kusten van Yorkshire:

Beginnend in het Noorden vanaf de rivier de “Tees” tot in het Zuiden aan “Flamborough Head” loopt de kustlijn van Yorkshire met talrijke vindplaatsen van fossielen uit het Jura-tijdperk en qua populariteit vergelijkbaar met de Jurassic-coast in het Zuiden van Engeland.

Zoals reeds vermeld is er een alternatief programma voor niet-fossielenzoekers maar afhankelijk van de getijden is er natuurlijk een combinatie van de twee mogelijk.

Niet alle vindplaatsen zijn gemakkelijk toegankelijk. Er komt af en toe wel wat klim- en klauterwerk aan te pas.

De bekendste vindplaatsen voor het Jura zijn:

Staithes, Port Mulgrave, Runswick Bay, Kettleness, Sandsend, Whitby, Saltwick Bay, Robin Hood’s Bay en Ravenscar.

De meest toegankelijke en (kind)vriendelijke plaatsen zijn  Runswick Bay, Whitby, Saltwick Bay en  Robin Hood’s Bay. Deze zullen we dan ook zeker gaan bezoeken. De wat meer uitdagende locaties zijn Port Mulgrave ,  Staithes en voor de liefhebbers ook de wat langere trajecten Runswick Bay < > Port Mulgrave / Whitby < > Saltwick Bay / Runswick Bay < > Kettleness.

Staithes, Sandsend en Ravenscar heb ik zelf nog niet geprospecteerd maar kunnen natuurlijk ook (extra).

Wat valt er allemaal te vinden:

De beroemde knollen (concreties) met ammonieten (meerdere soorten en vaak perfecte bewaring), nautilussen, belemnieten (van zeer groot tot minuscuul), reptielresten (krokodil, Ichtyosaurus, Plesiosaurus, Pliosaurus), gastropoden, bivalven, zeelelies, zee-egels, zeesterren, krabben, kreeften, haaien, beenvissen, planten en niet te vergeten het beroemde “Jet” of git* van Whitby (*git is een fossiel dat ten tijdens het Jura onder hoge druk in modder is ontstaan uit 135 miljoen jaar oud hout van de apenboomfamilie).

Verder naar het Zuiden toe zijn er ook nog verschillende interessante vindplaatsen zoals bijvoorbeeld  Danes Dyke (fossiele sponzen uit het Campaniaan), Speeton Cliffs (Albiaanfossielen + glacial erratics) en Cayton Bay en Gristhorpe, bekend om hun plantenfossielen. Deze vindplaatsen kunnen we ook bezoeken. Ze liggen op een uurtje rijden van Whitby.

De keuze is dus enorm en als er nog mensen zijn die al daar geweest zijn, tips/voorstellen/ideeën (via info@hona.be) zijn altijd welkom. Het definitieve programma ligt zeker nog niet vast.

Hans, Christel en Luc